April 28, 2011

25, single & penganggur >.<

annoy 

So? Itu yg first ak terpikir bila people keep talking about my age, my marital status & my work status…hello, mind your own business…Kalau pon tak keje, ada ke tiap2 bulan ak mintak duit korang utk support my study? tak kan…ada ke ak kacau anak2 teruna korang ajak kawen? tak jugak kan…So, jaga la kain sendiri, tak payah nak sibuk hal ak….no offense….tapi, you people, penat la bila nak jawab soklan yg sama over and over again…ok la, ak tau korang “concern”…. it is good, and ak rasa it even better kalo korang takyah tanya…sebab selama nie pon, ak tak penah pon tanya korang cmna korang punya life….boleh kot nak pinjam kata2 nabil, lu orang ada mata, lu orang tengok, lu orang ada otak, lu orang pikir la sendirik….

Bukan ak sombong, tapi kalau korang “pakai kasut ak”, korang akan rasa pe yg ak rasa…bila korang tak kawen lagi pada umur 25, orang akan tanya, bila nak kawen…bila korang umur 25, korang masih sambung belajar, orang akan tanya, bila habis belajar….penat la deerrr nak jawab soklan2 tu….rasa cam nak tempek je kat dahi

 

Tarikh kawen : akan ditentukan bila telah bertemu jodoh yang sesuai

Tarikh grad : akan diberitahu bila selesai data collection, data analysis & final viva

 

 

Kalau dah tempek 2 soklan nie kat dahi, agak2 ada org nak tanya lagik tak? De jugak, yang sibuk nak tau hal ak, sampai ak keje part time pon nak tau gaji ak berapa….pehal korang….suke ati la gaji ak berapa pon….ak tak utang ngn korang pon….biarlah gaji ak RM1 pon, ak tak mintak pon duit korang…..hangin betol bila orang sibuk2 je nak tau sampai gaji part time ak bpa….tau la ak takde keje tetap, so what? korang nak tolong sponsor ak bayar yuran pengajian ke? nanti ak bg no akaun…..

Tapi, baru2 nie bila de orang yg close dengan ak cakap “ Awak nie dah 25, kawen pon tak lagik, keje pon tak lagik. DULU, masa umur awak, saya dah kawen, anak 1, keje tetap kat kerajaan”. menyentap ak masa makan, terus hilang selera makan.

Kenapa nak compare zaman ak dgn zaman dia, zaman dia zaman bila? zaman ak zaman bila? we came from two different era….tak mungkin sama, agak2 la nak compare pon….

nak cari suami, bukan macam pilih barang kat tesco, main rembat je…boleh ke korang cari suami tangkap muat? bukan sehari dua korang nak hidup ngn dia, smpai ke mati kot korang nak hidup dgn orang yg sama, nak dia jadi ayah kepada anak2 korang, pembimbing korang utk ke akhirat nanti…

Nak cari keje, bukan macam hari nie bagi resume, esok dah dapat confirmation letter….Bukan ak tak mintak keje, tapi belum ada rezeki….cakap senang la, yg menanggungnyer ak…

Dah ini jalan yang ALLAH tetapkan utk ak…Sapa ak nak argue apa yg ALLAH rancang. Setiap yg berlaku, ada hikmah, ada reason….benda takkan jadi for no reason, it must come with a reason….

Ok, sekian, luahan tak puas hati. :p

1 comment:

Antzs said...

ala..relax la akak..skg ap je ad pada umur..umor x mlambangkan apa2 dh..yg penting, carik duit bnyak2 lu..kawen kmudian..(tutt2 bila dh ad duit, kawen pun xmau dh)haha
spe yg tnya tu, akk jwb je, lu pehal sebok2 hal gua!! haha
xpun jwb cmni, xde prasaan nk kawen ah..hik3:P
u ad i, i pun xkwen lagi:)
kte enjoy life kte lu n bntu fmly lu.bru pk pasal org laen:)