August 8, 2011

Tadaimaaaaa :)

Wah….sebulan lebih blog takde update…Kot kalo update pon, bkn de sape nk baca…Heee….Dah seminggu kita berpuasa, alhamdulillah, masih diberi kekuatan utk berpuasa & masih diberi kesempatan utk terus berpuasa…Semoga tahun nie, macam tahun lepas, puasa cukup…Hehehe…moga2 penuh la….Lama tak update, almaklum, sibuk dgn keje….wah, cliche gitu….Hari nie nak update apa yer….Dalam minda nie macam nak update, tapi update nyer dlm otak je la, tak sempat nak transfer ke computer…..Hari nie, nak share resepi la….Last weekend, 1st attempt masak seafood spaghetti…..walaupun tak sesedap macam dekat pizza hut, tapi abis jugak sbb itu la juadah buka puasa, itu jugak la juadah bersahur….pastu, pagi tadi, naya, nak pg keje, sakit perut memulas2….adoyai….onion04

Ini dia hasil seafood spaghetti saya yang pertama….Tadaaa…..

100_0717

Yang nie edited version, yang bawah nie original picture :p

100_0720

 

Dan, ini resepinyer :)

Bahan-bahan :

  • separuh paket spaghetti @ angel hair (angel hair nie halus sket dari spaghetti biasa)
  • 10 ekor udang
  • 3 ekor sotong
  • kepah (optional, taknak letak pon takpe, saya letak, tapi bila makan banyak sgt, jadi muak)
  • capsicum hijau ( sebelah pon dah cukup, hiris nipis2)
  • 1 tin cendawan butang
  • 3 ulas bawang putih
  • Chili flakes ( tak sempat nak beli, so blend je cili kering tu sampai halus )
  • minyak ( tgk resepi lain, ramai yg pakai olive oil, saya pakai minyak jagung je…heee )
  • serbuk lada hitam (optional, kalau nak pedas, letak la)
  • Italian seasoning ( cari kat tesco,dalam botol kecik je)
  • garam

Cara-cara :

  • rebus spaghetti ( letak minyak sket supaya tak melekat, bila dah kembang, tos spaghetti)
  • rebus sotong ( half-cooked je)
  • ketuk bawang putih, bila minyak dah hampir panas, tumis bawang putih, tapi jangan biar hangit.
  • Masuk udang, biar udang masak supaya dapat rasa manis udang
  • Then, masuk kepah…masak sekejap biar kepah tu betul2 masak, then baru masuk sotong
  • Masuk capsicum & cendawan butang ( api biar perlahan, supaya tak over-cooked, tapi, jangan perlahan sgt, nanti tak masak sgt pulak)
  • Bila agak2 semua dah sebati, masukkan spaghetti ( Bila masak spaghetti, takleh kacau macam kita kacau mee, so, kita kena kacau secara circulation)
  • Then, baru la tabur garam, serbuk lada hitam, italian seasoning, & lastly chili flakes
  • kacau2 sket lagi, then terus tutup api
  • Masa nak hidang tu, boleh lagi kalau nak tabur chili flakes :)

Okes, nie dia Italian seasoning yang saya maksudkan…Yang nie la saya selalu guna bila buat spaghetti…Senang, all in one….takyah nak beli asing2 dah :)

100_0738

Dalam botol nie dah ada Oregano, basil, red pepper, marjoram, thyme, rosemary, sage & parsley…So, mudah & cepat…Takde la mahal sgt, botol 13g dalam RM 5.50 je…Ok la, boleh simpan lama, sbb bukan hari2 kita nak masak italian food kan….Hehehe…..Okes, lepas nie nak update daging masak merah plak….Yang nie pon 1st attempt masak jugak…Tapi, alhamdulillah, menjadi jugak onion06

 

Selingan :

Pembantu mak masa mak tengah jahit langsir….Muehehehehe…nyibuk je dia…konon nak tengok…bknnye nak tolong pon :p

100_0723

2 comments:

Lala said...

Yummy! I wish I can taste it!:)
Anyway Happy Fasting Kak Kirah!
Wish this Ramadhan will bring many 'rahmat' .. :D

-kirah- said...

Thanks lala :) Salam ramadhan to you too...