June 27, 2009

Computer science postgraduate colloquium 2009

Nie first time ak attend this event…walaupun dah 9 tahun event nie diadakan…hehe..Thanks to Dr. Nasriah (boss ak) yang sponsor ak n akma (my colleague) to attend this event. It takes place at Jerejak Resort & Spa, 2 days 1 night….

Sepatutnyer ak pon “dipaksa” present my research proposal oleh my co-supervisor, tapi disebabkan dia cuti 2 minggu, dia x tanya pon ak dah prepare ke blom..hohoho.. (sorry Pn. Faten)….actually, ak masih tak ready dgn proposal apa pon, yer la, takkan just nak present current issues in online learning….there are plenty of issues yang ada, and every issues pon mesti la kita kna btol2 paham…tak boleh nak simply present with 0 knowledge, itu menempah maut namanyer…hohoho…so, I ended up jadi participant je kat event tu…but, ak dpt byk info yang SANGAT membantu ak throughout my masters study nanti…insyaALLAH….so, ak proceed with the event la ekk….

Day 1

Bertolak dari school kol 7.30 a.m., kononnyer nak catch up ferry kat jetty le…tapi hampeh, ferry tu boleh muat 20 persons at 1 time…kalo x silap ak le, ak naik ferry trip yang ke-3 kot….from jetty to Jerejak resort and spa, lebih kurang 15-20 mins la…mabuk jugak…mana taknyer, bot tu rendah je..nampak le air laut..hohoho…ak nie kalo tau berenang takpe…so, masa dalam ferry tu, duduk diam2 je…takleh cakap…nanti keluar yang bukan2…hehe…. Then, around 9 kot, smpai le kat jerejak resort & spa tu, after registration, dapat la goodie bag, tgk dlm goodie bag tu, ada file…bukak je file tu…alaaaaaa…dorang dah fix kan team utk discussion esok hari nyer…tengok2 lagi….adeh…dpt dengan Mx. ****(nama secret)……tak sukenyer ak dengan dia…tapi nak wat cane, dorang dah kasi, kena la buat macam xde apa2….then, after letak bag sume, terus masuk Angsana Ballroom….de opening speech from our posgrad dean..Prof. Tajudin. Theme utk conference kali nie… “nurturing sustainable research culture”….wah….ak dah pening dah…apakah maksud tersirat di sebalik theme kali ini….after Prof .Tajudin habis kasi speech, terus proceed dengan invited speaker, Prof. Abdul Rahman from School of chemical engineering. Then, de pulak forum yang berkaitan dengan theme conference kali nie….forum tu memang besh sangat, terutamanyer pada sesaper yang mencari sumber motivasi dlm hidup nie (especially for those yang taking masters and PhD)…ada 5 panels and 1 moderator…so, ak list down lesson to learned yang ak dapat masa forum nie .

· Jadi student and at the same time ada family commitment, yang penting sekali ialah time planning. Set priority task dulu, for example, kalo ada anak, memang dah jadi tanggungjawab untuk amek anak kat skolah, so itu kita consider priority task la, task yang kita tak boleh delay pon. Next, set research work and give time for every work yang kita buat. Let say kita tak faham theory A, so set about 1 hour to understand what theory A is all about, but if after 1 hour kita still tak faham, so jangan nak cari lagi, proceed ke task lainso that task2 yang “tunggu” kita tak delay

· English. Quite important jugak topic nie. We`re not native speaker and English is not out mother tongue, so the best way nak belajar English dengan keep practicing. Then, kalo boleh, get familiar with the terminologies. If we`re in networking research area, apa terms yang orang2 network nie selalu pakai. Master that first, then kita akan senang nak paham kita pnya field. And keywordnyer ialah DISPLIN….important utk kita latih diri kita displin and consistent...tak kira la apa pon yang kita buat, displin tu amat2 penting.

· Next panel talking about writing technical paper. It is important kita ikut flow so that kita pnya idea tak serabut and readers can understand kita pnya writing. Then, guna la kemudahan internet untuk cari resource untuk support kita pnya writing. So, in writing, 1st thing yang kita kena buat, ialah reading, reading, reading and then writing. Because reading bantu kita untuk cari pattern kita pnya writing. How they put the ideas, how they organize the ideas…penting sume tu…last but not least, keep organize all works and do documentation of all works so that kita boleh keep track apa yang kita buat and kalo kita lupa, kita leh tengok balik documentation yang kita dah buat. But, it needs DISCPLINE.

· This panel punya speech, ak memang suka. She`s the only woman yang ada kat atas pentas tu. Hehe…topic given to her is “how to handle roller-coaster of emotion”…wah…suke2….=p….rite now she`s doing her phd tapi tak sure 2nd year or final year. One thing yand dia cakap, kadang2 dia agak stress tengok kawan2 dia ada rumah, keta besar, sedangkan dia still lagi belajar. (ak pon rasa macam tu jugak, while my friends sume dah ada keta, ada secure job, ak still lagi belajar…=() but, dia cakap yang we need to motivate our self and if money can buy anything, phd pon can do the same thing money did(it`s too subjective, kalo pk secara logik, phd tu title je, xleh nak beli apa2, tapi think another way around la, how we can convert the title to MONEY..hehehe....)…Cuma kena patient and keep on going la, jangan give up and be strong ….so, everything she said ak jadikan motivasi untuk diri ak sepanjang ak study nanti..insyaALLAH…thanks sis.

· Our next panel talking about research culture, so ak summarize sket je what is research culture

o Sharing knowledge

o Teamwork

o Socializing

o Interdisplinary

Day 2

Second day conference ada discussion, atau lebih tepatnyer, individual presentation….ak dpt sama group dengan akak room-mate ak (kak wah), selamat, so malam tu dah study siap2 paper yang akan di”present” oleh students. As I said earlier, ak dpt 1 group dengan Mr. ****…heheh….senang citer la, dr first year memang ak tak suka dia…ak igt lagi apa yg dia kata kat ak…smpai sekarang pon ak masih igt….i will never forget what u said to me…NEVER!!!.....(ayat berdendam tu…=p)…

Sume group members ak yang present, sume tajuk hebat2…sumenyer technical paper je…huhuhu…and dorang dah siap pon testing dorang punya algorithm sumer, yang tinggal, dorang cuma nak write dissertation je…wahhhhhh….beshnyer….nie antara yg present…..hehe….






[nie lecturers yang jadi facilator utk group nie]




(Pictures from: kak shaifizat-phd student, NAV6 centre)



So, sepanjang discussion tu, ak jadi “patung” je…nak tnya pon tak tau nak tnya pe, too TECHNICAL….hheeheh….kalo yg x technical sangat pon, yang peer to peer video streaming la kot…tu ak paham la jugak….

So, after habis sume presentation, wrap-up session and then balik bilik2 masing nak check out…after check-out, lunch and de lagi seminar from Prof .Asma….Prof. Asma punya speech memang besh giler…fact semata2….hehe.....one sentence yang ak leh summarize from her speech….. “research is all about publication”….that was my personal thought la…. Then dia cakap pasal APEX status la, RU status la, tp for sure USM dah dapat status RU (research university), so banyak la grant2 yang available untuk di mintak for research purpose…hehehe….ak pon nak apply la, dpt 10k utk proceed ak pnya research (macam la akan dapat…berangan je lebih… =p)….

Then, ujung2 conference nie, ada la award utk best impact factor journal yang berjaya berada di ISI…wah…what is impact factor journal? I have no idea, still looking for the rite explanation

So that`s all yang ak leh share dengan korang sumer…alaaa, ak tau, korang sumer bukan baca pon…korang skimming je……mna yang ak highlight je korang tgk..yang lain2 korang bukan baca..hahahha….(ak pon sama, kalo tgk blog orang, mana yang highlight je yang ak tgk, yang lain, jangan harap la…hahahahha…..)

p/s- hopefully ak dapat share something meaningful dengan korang sumer walaupun tak banyak, sket pon xpe…heheh….at least de la sorang 2 ke yang ter”motivate” atau korang lagi takut nak wat masters….hehehe….

4 comments:

Antzs said...

saya baca sume tauk..sy kan rajen bab2 baca nih..haks..dat y amek LI under Research method..muahahha..~dlm ati:dah serabut ngn tulisan~wiwiwiwi

violet_ingrid said...

good....nanti leh join akak wat masters...okies...

Antzs said...

insyaallah..Nt dpt p interview org lagi kan..smpai boring2 n ada org tu smpai menguap2..lalala~(",)

violet_ingrid said...

shhhh~....itu rahsia kita...xleh kasik tau org...hahahaha....